
Kastrering hund
Det finns många tankar om huruvida man ska kastrera en hund eller inte. En del anser att man inte ska operera ett friskt djur, andra är rädda för att det ska hända djuret något i narkosen. Vissa tvekar av oro för att hunden ska förändras till det negativa och en del tycker att det är onaturligt.
Här nedan får du lite fakta om för- och nackdelar och lite kort om hur det går till.
Före, under och efter kastrationen.
Före besöket
Vi uppmanar alla hundar som ska opereras att duscha hemma dagen innan. Om din hund har frisk hud räcker det att du använder ett milt schampo för hundar, har din hund hudproblem vill vi att du använder ett schampo med klorhexidin som är bakteriedödande. Före besöket rekommenderar vi att hunden inte äter något efter midnatt kvällen innan besöket. Vatten går bra hela morgonen. Om din hund har känslig mage eller är väldigt ung, kan du få ge den en liten sked mjuk/blöt mat tidigt på morgonen. Rasta hunden ordentligt på morgonen så att den har både kissat och bajsat innan den kommer till oss. Tag gärna med en filt, handduk eller klädesplagg som luktar hemma som hunden kan ha med sig under sin vistelse på kliniken.
På kliniken
Du lämnar in din hund hos oss på morgonen, vanligtvis kl. 8.00.
Vi väger den, lyssnar på hjärtat och lungorna och undersöker dess allmänna hälsa för att bedöma att den är i god form för att sövas och opereras. Därefter får hunden en lugnande spruta och smärtlindring. När hunden är trött söver vi den och under narkosen ligger den under gasnarkos med en tub i luftröret. Narkosen övervakas av en med monitor och en sköterska. Värmedyna är självklart. När operationen är klar får hunden vakna i ett särskilt tyst och uppvärmt hundrum, med dämpad belysning och regelbunden kontroll av sköterska/veterinär.
Efter operationen och eftervård
Hunden får gå hem på eftermiddagen samma dag, när den är vaken och vi har kontrollerat såret. Du får med dig skriftliga hemgångsråd om hur du ska ta hand om din nyopererade hund.
När den kommer hem kan hunden bli lite trött igen, även om den verkade pigg när ni hämtade den, det är helt normalt och beror på att den slappnar av igen när den väl kommit hem. Lägg gärna över en filt över hunden så att den håller sig varm. Det händer också att de kissar på sig i sömnen när de kommit hem.
Om ni har fler djur hemma, vänta med att låta dem hälsa på hunden tills den själv visar tecken på att vilja vara med igen. Ställ fram vatten och erbjud en liten klick mjuk mat. Truga inte utan vänta tills hunden själv visar att den vill ha mat innan du ger mer. De första portionerna ska vara små.
Smärtlindring skrivs ut via ett e-recept som du kan hämta på valfritt apotek. Du börjar ge den morgonen efter operationen.
Under den närmaste veckan ska hunden hållas i stillhet. Det betyder inga långpromenader, ingen lek och inte hoppa upp och ner i möbler eller bil tex. Koppelpromenader för att uträtta sina behov räcker bra. Detta för att skona såret från onödig påfrestning och risk att det spricker eller blir infekterat. Hunden kommer att behöva ha på sig en krage för att inte slicka på såret. Tikar kan i vissa fall istället ha på sig en body.
Kontrollera såret dagligen. Ett färskt sår kan vätska sig lite och då kan du tvätta försiktigt med tvål och ljummet vatten. Ett torrt sår behöver inte tvättas. Såret ska inte bli rött och svullet, vätska sig kraftigt eller blöda. Om du är osäker på läkningen kontaktar du oss för rådgivning eller bokar ett besök för läkningskontroll. På hanhund finns oftast inga stygn som ska tas bort, på tikar ska stygnen tas efter 12 dagar.
Fråga gärna oss vid besöket så hjälper vi dig. Eller kontakta Järfälla
Djurklinik redan innan på 08-6130000 eller info@jarfalladjurklinik.se så
hjälper vi dig.