
Ofarlig knöl eller elakartad tumör?
Att hitta knölar i, eller under, huden på sitt husdjur är vanligt. En knöl kan bero på många olika saker och behöver inte alltid vara en tumör. Det kan även bero på inflammation, infektion/böld, främmande föremål, insektsbett m.m.
Det är därför en bra idé att alltid få en ny knöl undersökt av veterinären. Det går sällan att ställa en definitiv diagnos bara utifrån att klämma och titta på en knöl, därför väljer veterinären ofta att ta ett prov, ett s.k. finnålsaspirat. Då drar man ut lite celler ur knölen med en tunn nål och tittar på dem i mikroskopet. Detta provet kan snabbt ge besked om det rör sig om en tumör eller något annat. Djuret behöver nästan aldrig ges lugnande för detta.
Ibland rekommenderar vi att ta bort hela tumören och skicka in den för analys, alternativt ta en biopsi (en bit av tumören), för att få en definitiv diagnos. I de fallen måste djuret ges lugnande eller sövas.
Hos hund är tumörer i huden ofta godartade, hos katt är det lite vanligare att de är elakartade. Men även godartade knölar och tumörer kan behöva tas bort. Dels kan man på så sätt få rätt diagnos, men dels på grund av att även en godartad tumör kan bli till besvär om den sitter så att den stör djuret eller blir sårig och inflammerad.
Vilken typ av tumör det är, var den sitter och hur stor den är avgör vilken typ av operation det blir och om det är aktuellt med fler prover som tex blodprover, röntgen eller ultraljud.
I vissa fall kan det bli aktuellt med en remiss till en onkologmottagning, då hjälper vi självklart till med det.
Några vanliga knölar och tumörer
Har ditt djur symtom eller har du några frågor?
Kontakta då Järfälla Djurklinik på 08-6130000 eller
info@jarfalladjurklinik.se