
Inför, under och efter operation
Före operationen, hemma
Djur som ska sövas ska vara fastande ca 8 timmar före narkos, ge därför djuret ingen mat efter 24.00 kvällen innan. Men se till att det har tillgång till friskt vatten hela tiden.
Inför operationen är vi tacksamma om hunden är nybadad, katter behöver inte badas. Ett vanligt hundschampo räcker bra. Detta minskar risken för sårinfektioner och hjälper oss att hålla vårdavdelningen och operationssalen så ren som möjligt. Är hunden mycket smutsig, eller har en infektion, är det bra att använda ett schampo som innehåller klorhexidin.
Se till att hunden är välrastad på morgonen. Ibland kan det behövas en lite längre promenad än vanligt, utan frukost kan det ta lite tid innan magen kommer igång. Det är obehagligt att vakna upp ur narkos med en full tarm och urinblåsa.
Tag gärna med en egen filt, eller ett klädesplagg, som luktar hemma, för att ge lite extra tröst.
På kliniken; inlämning
Vid en planerad operation lämnar du vanligtvis in djuret kl 08.00. Då får du fylla i ett frågeformulär om ditt djurs allmänna hälsa, eventuella reaktioner på tidigare medicinering och lämna annan viktig information om just ditt djur. Du har möjlighet att ställa frågor om operationen och få en prisuppgift. Veterinären lyssnar på djurets hjärta och lungor, djuret vägs, och vi gör en bedömning av dess hälsostatus för att kunna planera en säker och individanpassad narkos för just ditt djur.
Om det är något du vill att vi passar på att utföra när djuret ändå sover, t.ex. ID-märkning, göra rent öronen eller vaccinera så fråga veterinären på morgonen om detta. Kloklippning bjuder vi på!
Det är viktigt att du talar om för veterinären om ditt djur har speciella egenheter som kan vara bra att veta vid hantering.
OBSERVERA att vi i de allra flesta fall INTE utför tandstensborttagning i samband med andra operationer. Detta beror på flera saker;
- det innebär en förlängd narkostid för djuret vilket bör undvikas
- vid tandstensborttagningen skapas en aerosol (moln) av bakterier i närmiljön vilket kan infektera ett färskt operationssår någon annanstans på djurets kropp
- då vi skiljer på ”rena” (kirurgiska operationer) och ”smutsiga” (tandstensborttagning, öronspolningar mm) operationer genom att ha olika behandlingsrum för de olika kategorierna blir det ett riskmoment i narkosen att flytta patienten från ett rum till att annat.
På kliniken; operation och vård
Djuret får sedan komma in på vår vårdavdelning. Varje djur får en egen bur. Hundarna sitter i boxar på golvnivå med mjuka fällar och en filt över. Katterna sitter i ett eget rum i väggfasta burar i brösthöjd. Burarna är placerade så att djuren inte kan se varandra för att minska stressen och vid behov preparerar vi dem med Adaptil® resp. Feliway® för att ytterligare minska stressnivåerna. I katternas rum är det dämpad belysning, extra varmt och ett skynke framför burdörren som ger katten extra trygghet, lugn och ro.
Ofta får djuret redan på morgonen en lätt premedicinering av lugnande och smärtlindrande mediciner. På så sätt blir djuret mindre stressat och man får en god smärtlindring inför operationen.
När djuret sövts, läggs det på en värmedyna och operationsområdet rakas och tvättas noggrant. Hela operationen övervakas av övervakningsutrustning som tex pulsoximeter, capnograf, EKG och temperaturmätning. Narkosen dokumenteras i en särskild anestesijournal.
Efter operationen övervakas djuret tills det har vaknat tillräckligt. De ligger kvar på och under varma filtar och fällar och vi dämpar belysningen så att de kan vakna i lugn och ro. Ibland får de lite mer smärtlindring, ibland bara en liten kelstund och ett knä att lägga huvudet på. Vissa hundar blir oroliga av att ligga ensamma i en bur och då låter vi de vakna inne på förberedelserummet så att de kan se och höra oss hela tiden och vi kan klappa på dem och lugna dem.
När hunden är tillräckligt vaken och stabil på benen rastar vi dem så att vi ser att de kan kissa ordentligt och att de inte har ont.
Hemgång och eftervård
Kostnaden för operationen ska betalas i receptionen innan du hämtar ditt djur. Vill du ha hjälp med direktreglering mot försäkringsbolaget kan vi hjälpa dig med det för en kostnad på 150 kr.
Vid hemgången får du träffa antingen veterinären eller operationssköterskan som visar dig såret och ger råd om eftervård och eventuella återbesök.
Alla djur som opereras hos oss får skriftliga anvisningar om hur du ska sköta operationssåret och djuret hemma.
Alla djur som har legat i narkos sjunker i kroppstemperatur och därför är det viktigt att djuret hålls varmt även när det har kommit hem. Se till att ha med dig extra filt till hemresan, och värm bilen på vintern.
Väl hemma är det bra om djuret får komma till ro igen på en varm, tyst och gärna lite mörk viloplats. Många djur blir lite trötta igen när de kommer hem och kan slappna av, det är helt normalt att djuret somnar om men det ska inte vara svårt att väcka djuret. Lämna inte djuret ensamt förrän det kan gå omkring själv och har visat intresse för mat och vatten.
Djuret kan ha ett litet plåster kvar på benet efter kanylen, det kan du ta bort när ni kommit hem.
En lätt hosta eller harklingar kan förekomma det närmaste dygnet, det är en reaktion på lufttuben de har haft i halsen under narkosen och är helt normalt.
När djuret är helt vaket kan du erbjuda en liten mängd mat, blötlägg gärna torrfodret eller ge burkmat. När du ser att djuret kan äta ordentligt och får behålla maten kan du ge ytterligare en liten mängd. Tvångsmata inte djuret.
Om du är osäker på hur ditt djur mår efter operationen ring genast, hellre ringa en gång för mycket än för lite!
Operationsrutiner kanin
Före operationen, transporten till kliniken
Kaniner ska inte svältas innan operation.
Transportera kaninen i en rymlig transportbur och tag med hö, pellets och vattenflaska eller vattenskål.
Lägg tidningspapper som underlag i transportburen.
Om det är kallt ute och din kanin inte är en utekanin, se till att den inte blir kall på vägen hit.
På kliniken; inlämning
Vid en planerad operation lämnar du vanligtvis in djuret kl 08.00. Då får du fylla i ett frågeformulär om ditt djurs allmänna hälsa, eventuella reaktioner på tidigare medicinering och lämna annan viktig information om just ditt djur. Du har möjlighet att ställa frågor om operationen och få en prisuppgift.
Veterinären lyssnar på kaninens hjärta och lungor, den vägs, och vi gör en bedömning av dess hälsostatus för att kunna planera en säker och individanpassad narkos för just din kanin.
Det är viktigt att du talar om för veterinären om din kanin har speciella egenheter som kan vara bra att veta vid hantering.
På kliniken; operation och vård
Kaninen får sedan komma in på vår vårdavdelning. Vanligtvis får de sitta kvar i sin transportbur, om den är tillräckligt stor, och sitta inne på vårt förberedelserum eller i ett tomt undersökningsrum, för att slippa sitta tillsammans med katterna eller hundarna.
Innan operationen får kaninen sedan både lugnande och smärtlindrande mediciner. När de börjar bli trötta ger vi extra syrgas via en syrgasmask och lägger dem på en värmedyna.
När djuret sövts rakas och tvättas operationsområdet noggrant. I de allra flesta fall ger vi ett kroppsvarmt dropp under huden i samband med operationen.
Hela operationen övervakas av en narkossköterska och övervakningsutrustning som tex pulsoximeter och temperaturmätning. Narkosen dokumenteras i en särskild anestesijournal.
Efter operationen övervakas djuret tills det har vaknat tillräckligt. De ligger kvar på och under varma filtar och fällar och vi dämpar belysningen så att de kan vakna i lugn och ro. I många fall blir kaninen buren, inlindad i en fäll, av sköterska tills den är helt vaken.
Hemgång och eftervård
Kostnaden för operationen ska betalas i receptionen innan du hämtar ditt djur. Vill du ha hjälp med direktreglering mot försäkringsbolaget kan vi hjälpa dig med det för en kostnad på 150 kr.
Vid hemgången får du träffa antingen veterinären eller operationssköterskan som visar dig såret och ger råd om eftervård och eventuella återbesök.
Alla djur som opereras hos oss får skriftliga anvisningar om hur du ska sköta operationssåret och djuret hemma, samt viktiga telefonnummer om det skulle hända något akut.
Alla djur som har legat i narkos sjunker i kroppstemperatur och därför är det viktigt att djuret hålls varmt även när det har kommit hem. Se till att ha med dig extra filt till hemresan, och värm bilen på vintern.
Väl hemma är det viktigt att kaninen kommer igång med att äta. Ge den gärna lite extra god mat och locka den till att äta. Första dygnet efter en narkos kan kaninens avföring vara lite mjukare än vanligt, men den ska snabbt bli som vanligt igen.
Om du är osäker på hur ditt djur mår efter operationen ring genast, hellre ringa en gång för mycket än för lite!
Har du några frågor?
Kontakta då Järfälla Djurklinik på 08-6130000 eller
info@jarfalladjurklinik.se