
Hur viktig är vikten?
Ett växande problem för våra husdjur här i västvärlden är övervikt och fetma. Uppskattningsvis är uppemot hälften av våra katter och hundar överviktiga. I de allra flesta fall beror det på att våra husdjur, precis som vi människor, äter för mycket mat och rör oss för lite.
Att som djurägare få höra att ens djur är överviktigt kan vara jobbigt. Ibland väcks starka känslor som ilska, eller skuld, hos djurägaren. Detta är en helt normal reaktion, för de flesta av oss är vikt ett känsloladdat ämne och när det gäller våra egna pälsklingar blir vi extra känsliga. Men kom ihåg att veterinären inte påtalar problemet för att kritisera dig som djurägare utan för att du ska få en chans att ge ditt djur ett så hälsosamt och långt liv som möjligt.
Risker med övervikt
Övervikten ger upphov till samma välfärdssjukdomar som hos människan och förkortar djurets livslängd. Det finns studier som visar att 5 kg övervikt hos en hund på 25 kg förkortar livet med upp till 2 år.
Risken ökar för diabetes, ledproblem, hjärtproblem, cirkulationsrubbningar, sämre immunförsvar, mag-tarmbesvär som förstoppning och gasbildning, andningsbesvär och hudproblem. Dessutom försvåras behandlingen av många av dessa sjukdomar om djuret är överviktigt.
Övervikt ökar markant risken för komplikationer i narkos.
Dessutom påverkas djurets livskvalitet med minskad glädje, aktivitet och prestationsförmåga samt att studier visar att även djurägarnas utbyte med sitt djur påverkas negativt.
Övervikten i sig blir också en del av en ond cirkel när det blir jobbigt att motionera vilket gör att energibehovet minskar vilket i sin tur leder till att övervikten ökar.
Ökad känslighet för värme, större trötthet och dåligt humör bidrar också till ett mindre aktivt liv och sämre livskvalitet.
Hur allvarligt är något extra kilo?
Ett par kilo övervikt på en stor hund, eller ett halvt kilo extra på en normalstor katt, kan det vara så allvarligt?
En vikt som ligger 15% över djurets idealvikt räknas som fetma. Men övervikten börjar tidigare än så, redan 5% procent extra vikt påverkar kroppen negativt.
0,6 kg övervikt på en katt som ska väga 4 kg ger en övervikt på 13%. Hos en människa med vikten 75 kg skulle det betyda nästan 10 extra kilo.
En Golden Retriever med normalvikt på 27 kg som istället väger 33 bär runt på 18% övervikt och räknas som fet. Det skulle innebära att en människa med vikten 75 kg skulle väga 88,5 kg.
Vi själva märker snabbt hur ett par extra kilo gör att det blir lite jobbigare att gå i trapporna eller springa efter bussen. För djuren är det precis likadant och övervikten påverkar dem negativt i lika stor grad som oss själva.
Vad beror övervikt på?
I sällsynta fall beror övervikten på sjukdom, t.ex. en underaktiv sköldkörtel.
Hos kastrerade djur måste man vara uppmärksam på vikten. Kastration minskar energibehovet med 20-30% redan ett par veckor efter operationen, vilket gör att för många djur är kastrationen tyvärr startskottet till ett liv i övervikt när mängden foder inte anpassas till detta.
Smärtande ledsjukdomar, hög ålder eller en längre tids rehabilitering efter tex ortopediska operationer kan också bidra till en lägre aktivitetsnivå som, om fodergivan inte anpassats, kan leda till övervikt.
Men i de allra flesta fall beror övervikt på för lite motion och för mycket mat. Tiden räcker inte alltid till för långa promenader, lekstunder och aktiviteter. Hemma blir det mest soffhäng och kanske en runda i trädgården. Promenaden är den samma varje dag. Samtidigt vill vi ge våra pälsklingar det bästa fodret, belöna dem när de har varit duktiga och ge dem något extra när vi själva sitter och fikar. Vem kan motstå de bedjande ögonen under bordet? Och slicka matrester från tallrikarna kan väl inte ge så mycket extra kalorier? Kanske vill vi ibland döva vårt dåliga samvete över att vi inte riktigt har tid att leka eller gå ut och därför försöker vi visa vår kärlek genom att ge dem något extra gott mellan måltiderna… De flesta av våra djur lever ett stillasittande (liggande) liv och behöver inte ens jobba för maten. Då samlar sig energireserverna och fettdepåerna växer sig sakta allt större. Vi blir hemmablinda och ser inte att djurets midja har försvunnit, att djurets mage hänger ner och att djuret inte längre springer utan rultar fram lite saktmodigt.
Spelar rasen någon roll?
Olika raser, och blandraser, har olika kroppsbyggnad och konstitution, men det finns ingen ras som ska vara överviktig. Vikten måste bedömas individuellt och även om tabeller och rasbeskrivningar kan ge en uppfattning om rasens idealvikt kan den inte tillämpas rakt av på alla individer. Muskelmassa kan inte ökas genom att göda djuret, den enda massan som ökar då är fettet. Man kan alltså inte göda upp en småväxt Main Coon eller liten Labrador för att få rätt vikt enligt rasstandarden, det enda du riskerar är att få ett tjockt djur.
Hur kan man hålla rätt vikt?
Det snabba svaret är genom att ge rätt mat i rätt mängd i förhållande till aktivitetsnivån.
I praktiken är det svårare. Grunden för en hälsosam vikt läggs redan när djuret är valp/kattunge. En slank valp/kattunge har lättare att behålla normalvikten även som vuxen.
Senare i livet är det viktigt att väga sitt djur regelbundet för att tid upptäcka en eventuell viktökning. Ju snabbare den upptäcks desto lättare är det att få ner djuret till normalvikt igen.
Sist men inte minst; om djuret äter ett bra helfoder så behöver det inget annat ur näringssynpunkt. Allt som djuret äter utöver sitt vanliga foder är extra kalorier som kommer att behöva arbetas bort i form av motion. Om du inte kan erbjuda mer motion måste du avstå från att ge djuret det där lilla extra.
Hur mycket mat behöver mitt djur?
På foderförpackningen bör det finnas en rekommendation om hur mycket djuret bör äta. Viktigt att tänka på är att dessa tabeller är baserade på ett medelvärde av kaloribehov, men våra djur är individer och deras aktivitetsnivå skiljer sig sinsemellan. Därför är det viktigt att se till ditt eget djur - och anpassa mängden utifrån ditt djurs behov.
Kom ihåg att så kallade “light-foder” endast är till för djur som nått sin målvikt och ska behålla den, inte för att banta. Dessutom kan ett lightfoder från en tillverkare skilja sig kraftigt åt i kaloriinnehåll jämfört med ett annat från en annan tillverkare, då det inte finns några standardiserade riktlinjer för vad ett lightfoder ska innehålla.
Vilken hjälp kan jag få hos veterinären?
Vi kan hjälpa till att bedöma ditt djurs vikt. Om djuret bedöms vara överviktigt kan en undersökning visa om det beror på sjukdom. Om djuret är friskt för övrigt kan vi hjälpa dig med att sätta en målvikt och hjälpa dig uppnå den. Vi kan tex välja ett särskilt bantningsfoder, eller ge dig tips om hur du aktiverar ditt djur mer.
Hos oss kan du alltid komma in och väga ditt djur gratis.
Tips för att förhindra övervikt
Vi förväxlar ofta kärlek med mat. Ingen ger sitt djur för mycket mat för att vara elak utan vi gör det för att vi älskar dem och vill skämma bort dem. Men nästa gång du vill göra något snällt för ditt djur så ta en extra promenad, lek en stund med favoritleksaken eller borsta/massera djuret med en mjuk borste.
Du kommer snart att upptäcka att det är en minst lika bra belöning som en bit mat eller godis, dessutom stärker du ditt band till djuret och ni får en rolig/mysig stund tillsammans.
Ett annat tips är att mäta upp hela djurets dagsranson av mat i en burk på morgonen. Sedan matas djuret från den burken, och inte ur foderförpackningen, under dagen. Allt tas ur burken; träningsgodis, på promenaden, till fikapausen etc. Det som är kvar på kvällen får djuret till kvällsmål. Om inget finns kvar i burken så får djuret ingen kvällsmat. På så sätt minimeras risken att djuret får för mycket foder per dag.