Förebygg övervikt hos din katt
Många av våra tamkatter väger lite för mycket. När en katt väl har blivit överviktig är det väldigt svårt och tidskrävande att banta dem. Övervikt leder till allvarliga hälsoproblem för katten.
Bakgrund
Vilda katter äter 10-20 små måltider per dygn. De tillbringar flera timmar om dygnet med att söka och jaga efter födan. De flesta jakter leder inte till ett mål mat.
Hur äter våra tamkatter? De flesta katter har mat framme hela tiden. Det krävs ingen som helst ansträngning att hitta, jaga och döda den. Så av all den tid som katten skulle ha tillbringat med att söka och jaga så har den plötsligt flera timmar av ”dödtid” över. Denna brist på stimulans leder till övervikt, stress och oönskade beteenden (att gå och småäta fast man inte är hungrig är också ett oönskat beteende).
Ju mer du som djurägare kan efterlikna de vilda katternas matbeteende desto mer ökar du kattens välbefinnande och motion.
Matens betydelse
Det finns en mängd olika foder på marknaden, de flesta håller en tillräckligt bra kvalitet för att tillgodose kattens näringsbehov. Men energiinnehållet kan variera kraftigt.
Oavsett vilket foder du väljer kan det vara bra att komma ihåg att fri tillgång till torrfoder oftast ger katten mer energi än den kanske behöver. Många katter har idag fri tillgång till torrfoder och får dessutom en eller två portioner blötmat per dag, vilket totalt sett innebär alldeles för mycket energi jämfört med vad katten gör av med.
Hur mycket ska den äta? På fodret ska det finnas en utfodringsrekommendation. Tabellerna är en ungefärlig måttstock, alla katter är individer och det som passar för den ena kan vara alldeles för mycket för den andra. Därför går det inte att svara exakt på den frågan utan svaret styrs av huruvida din katt går upp eller ner i vikt? Väg din katt en gång i månaden för att snabbt upptäcka viktförändringar och korrigera mängden utifrån det. Fråga oss gärna om råd om detta.
Häll upp dagens ranson i en burk och göm påsen. Då kan alla familjemedlemmar se hur mycket mat katten ska ha och inte ge för mycket. Vill man tex leka med maten (se nedan) tar man från burken.
Stimulera katten till ett mer normalt ätbeteende
Det finns många enkla knep att ta till för att stimulera katten till ett mer normalt ätbeteende. Det vill säga mindre portioner oftare och arbeta för födan. Nedan får du några tips, men endast fantasin sätter gränser!
1) Kasta enstaka kulor av torrfodret i luften eller längs golvet så att katten får fånga dem. Ni får dessutom en rolig stund tillsammans!
2) Bygg egna gömställen där du gömmer mat:
- gamla toalettrullar som limmats ihop till en pyramid, lägg enstaka kulor i några av rullarna
- en pappkartong med små hål i så att katten måste plocka ut kulorna med tassen
- lägg några kulor i botten på en äggkartong
- gör hål i en tom 0,5 liter petflaska och lär katten att rulla på flaskan så att kulorna ramlar ut
3) Det finns färdiga gömställen att köpa; aktiveringsbollar, labyrinter m.fl. som alla tvingar katten att jobba lite för maten.
4) Använd matskålar som tvingar katten att äta långsammare, vilket ger en tydligare mättnadskänsla. Det finns aktivitetsplattor med pussel eller vanliga matskålar med små fack och kanter som gör det lite svårare att få tag på maten.
5) Tidsinställda matskålar; kan vara bra som komplement för att sprida ut antalet måltider, men räcker inte som stimulans.
6) Supertipset: ta bort matskålen helt och hållet! Lägg enstaka kulor gömda i hela huset innan du går till arbetet på morgonen. I början kanske bara fyra högar, ganska synliga, sedan sprider du ut de allt mer och svårare tills det endast ligger ett fåtal kulor på kanske 20 platser runt om i huset. Variera gömställena! Detta ger din katt något att göra nästan hela dagen och inget kan efterlikna ett naturligt beteende mer än så! (men varning, bortskämda katter blir sura i början)
Andra saker att fundera över
Har du funderat på vad katten säger när den jamar på dig, eller stryker sig mot dina ben? Brukar du ge den något att äta då? Kanske vill den hellre leka? Eller bli borstad? Eller bara tala om för dig att den gillar dig? Inte sällan tror vi att det snällaste vi kan göra är att ge den lite mat men i slutändan gör vi dem kanske en otjänst? Fundera också på om din katt får godis ibland? En bit skinka när du själv äter frukost eller en läcker kattgodis bara för att du vill visa din kärlek? Om det är så - börja med en ny vana, ta fram en rolig leksak och lek med katten en liten stund istället!
Leken – mer än bara motion!
Många kattägare upplever att deras katt inte vill leka när de blivit vuxna. Men leken är samma beteende som jaktbeteende och det beteendet går aldrig ur. Det gäller bara att som kattägare hitta rätt lek och rätt leksak. Det kan ta en stund, särskilt om man har en katt som har slutat leka helt med människor, men det gäller att inte ge upp!
Leken är också ett sätt att stärka banden mellan dig och din katt. Banden måste förnyas och bekräftas varje dag!
Låt aldrig leksakerna ligga framme – en orörlig leksak blir snabbt en död leksak och katten tappar intresset. Ha flera leksaker undangömda och variera mellan de olika så att katten aldrig hinner tröttna på en särskild. Byt ofta, köp nya, bygg egna. Lär dig vilka leksaker katten gillar; bollar som rullar? Fjädervippor? Papperspåsar? Gömslen under handduk/matta?
- Så ge din katt äkta kärlek; lek med den och håll den slank!